Uw opleidingsmakelaar Jean-Claude Laurent

Eind 2014 startte Jean-Claude Laurent als opleidingsmakelaar, de logisch volgende stap in zijn rijk gevulde carrière. Maak kennis met de man achter al uw opleidingen.
Jean-claude Laurent

Mail: jean-claude.laurent@opleidingsmakelaar.be

Gsm: +32 478 999 629

Het parcour van Jean-Claude Laurent, uw opleidingsmakelaar

Ooit stond hij als hoofdverpleger op intensieve zorgen en spoed, vandaag tilt Jean-Claude Laurent (62) bedrijven naar een hoger niveau door kwalitatieve opleidingen te vinden én te geven. Hij is misschien wel de eerste Belgische ‘opleidingsmakelaar’: een partner die ondernemingen gidst naar sterke trainingen waar werknemers en managers de vruchten van plukken.

 

Hoofdverpleger, medisch afgevaardigde, training manager, sales manager: het is maar een kleine greep uit de verschillende functies die Jean-Claude tijdens zijn rijkgevulde carrière heeft ingevuld. Van de zorgsector naar sales en opleidingen: niet altijd de meest voor de hand liggende stappen, maar net dat is wat Jean-Claude typeert: een breed interesseveld en massa’s goesting om zijn stempel te drukken op de bedrijven waar hij aan de slag is. Toch loopt er een duidelijke rode draad doorheen zijn carrière: communicatie.

“ Ik startte in de zorg, en heb tien jaar lang als hoofdverpleger gewerkt in een ziekenhuis,” vertelt hij. “Daar moet je communiceren met alle soorten mensen in moeilijke omstandigheden. Je leert om in levensbedreigende situaties de juiste toon te vinden en families op een empathische manier op te vangen, van de directeur tot de landloper. De ervaring die ik daar heb opgedaan is een grote rijkdom geweest voor mijn verdere professionele leven.”

Een spannende carrièreswitch

Na tien jaar in de zorgsector besloot Jean-Claude het roer om te gooien. “Ik was altijd enorm geboeid door sales, en wilde daarbij mijn ervaring in de medische sector gebruiken. Ik begon met een commerciële functie in de farma-industrie en werd medisch afgevaardigde in Brussel. Ik ben een écht Zinneke: ik heb een Waalse vader, een Vlaamse moeder en ben in Brussel geboren. Al snel werd ik Training Manager en volgde ik opleidingen met ‘train the trainer’-aanpak, met de bedoeling om die opleidingen daarna ook zelf te geven.”

Jean-Claude bekleedde hoge functies in verschillende bedrijven, en gaf leiding aan teams van tientallen personen in verschillende projecten. “Ik heb het altijd heel fijn gevonden om met mensen samen te werken, te brainstormen, te netwerken,…” Door die verscheidenheid aan omgevingen en samenwerkingen wist hij al snel experts te vinden in verschillende vakgebieden. Die connecties wendt hij nu aan in zijn functie als opleidingsmakelaar.

Trainingen op maat

Bedrijven vinden niet altijd de juiste mensen voor hun opleidingen, of hebben niet genoeg mankracht om ze zelf te organiseren. Daar wil Jean-Claude een mouw aan passen. “Er zijn zoveel opleidingen dat ondernemers vaak door de bomen het bos niet meer kunnen zien,” vervolgt Jean-Claude. “Welke zijn de moeite waard? Welke coaches weten waarover ze spreken? En wat als ik een heel specifieke opleiding nodig heb voor mijn werknemers?” Jean-Claude zit samen met zaakvoerders om de specifieke noden van hun bedrijf te bespreken. “Als je een training nodig hebt, hoef je daarvoor niet de hele markt af te schuimen. Ik kom bij jou langs, luister naar je behoeften en stel daarna à la carte een opleiding samen met de beste trainers. Of ik geef de opleiding zelf. Want als gecertificeerde coach geef ik zelf ook nog 120 dagen per jaar opleidingen.”

Ikigai

Als Jean-Claude terugkijkt op zijn carrière, is er niets dat hij anders zou willen doen. Ook de keuze om ondernemer te worden betreurt hij niet. “Als je bezig bent met het waarmaken van je dromen, dan tel je de uren niet,” vertelt hij. “Toch spelen omgevingsfactoren ook een heel belangrijke rol. Zo was de periode na september 2008, toen de crisis uitbrak, allesbehalve gemakkelijk. Maar ook daar geraak je door.”

Jean-Claude gelooft in het Japanse concept van Ikigai om zingeving te geven aan zijn leven en ondernemerschap. Ikigai draait om het hebben (of vinden) van je eigen doel in het leven, de reden waarom je uit je bed komt. “Je moet proberen iets te doen waar je van houdt, dat je goed kan, dat de wereld nodig heeft,” vervolgt hij. “Als je daar dan ook nog eens voor betaald wordt, is dat de kers op de taart. Als je kan zeggen dat die elementen in je werk zitten, kan je de lange uren die je klopt als ondernemer wel relativeren.”

Jean-Claude wil bedrijven graag helpen tijdens de coronacrisis. Hij werkt tot het einde van de strenge coronamaatregelen aan gereduceerde prijs (-20%), en adviseert rond 3 thema’s: sales in coronatijden, leidinggeven op afstand en ontwikkelen van persoonlijke vaardigheden via SPEED-trainingen. Interesse om te investeren in cruciale vaardigheden voor de werknemers in jouw bedrijf, of geïnteresseerd in andere waardevolle opleidingen? Neem dan zeker contact op met Jean-Claude via zijn website of geef een seintje via 0478 999 629