Met de juiste hulp kan ieder bedrijf 2020 overleven

Jean-Claude Laurent is al jaren de bezieler van Z-A Opleidingsmakelaar. Met zijn bedrijf organiseert hij B2B opleidingen. Zijn klanten weten dat ze op hem kunnen rekenen, want hij zoekt altijd naar de meest passende opleiding en lesgever.
Sinds half maart 2020 veranderde alles, ook voor zijn bedrijf, maar hij bleef niet bij de pakken zitten.
Met enkele partners bestudeerde hij de huidige situatie in de bedrijfswereld en dokterde hij oplossingen uit om bedrijven die het nu wat moeilijker hebben te helpen om uit deze crisisperiode te geraken.
In een aangenaam gesprek vertelt hij er alles over.

Volgens jou kan je de bedrijven op dit moment in drie categorieën onderverdelen.
Leg dat eens uit.
Ja, als ik rondom me kijk heb je bedrijven die van de coronacrisis niets gevoeld hebben. Sommigen deden het zelfs zo goed, dat hun zakencijfer enorm in de hoogte schoot.
Maar dit was niet voor iedereen weggelegd.
Sommige bedrijven bleven ongeveer stabiel, maar zijn nu wel op hun hoede. Ze letten heel goed op wat ze doen en zijn zeker niet van plan om veel kosten te maken.
En dan heb je de bedrijven die echt moeite hebben om het hoofd boven water te houden… Zij zullen al blij zijn wanneer ze 2020 met zo weinig mogelijk verlies kunnen afsluiten.

Hoe heb jij deze periode ervaren?
Ook wij vielen met Z-A Opleidingsmakelaar plots stil. Dus moesten we ons ‘heruitvinden’.
Voor de eerste categorie van ondernemingen kunnen wij onze opleidingen – zij het vaak online – blijven organiseren. Zij hebben budget en investeren dit graag in hun medewerkers.
Voor de andere categorieën van ondernemingen beseffen we dat opleidingen nu niet prioritair zijn. Zeker niet voor de bedrijven waarvoor de crisis enorm zwaar is.

Deze bedrijven hebben geen budget om aan opleidingen of zelfs aan nieuwe aanwervingen te spenderen. Zij focussen zich op omzet om het hoofd boven water te halen.
Wat kan jij voor hen dan betekenen?

Bedrijven die het moeilijk hebben, weten vaak niet waar hun bottlenecks liggen. Wij hebben een analysetool ontwikkeld om de ‘entropie’ of de remmingen van het bedrijf te lokaliseren. Wanneer bedrijven weten waar hun verliesposten liggen, dan pas kunnen deze weggewerkt worden.
Met Z-A Opleidingsmakelaar werk ik niet alleen. Ik kan rekenen op een breed gamma van consultants en coaches, mensen met heel veel bedrijfservaring, die deze bedrijven adviseren. Zij draaien voor een bepaalde periode mee in het bedrijf en brengen hun knowhow over.

Ik coördineer alles als ‘meervoudige contractant’. Je gaat met mij een contract (kan vanaf 3 maand) aan en ik zorg voor de juiste expertises.
Voor deze analyse en begeleiding kunnen bedrijven beroep doen op interessante subsidies. Wij kunnen helpen bij de aanvraag hiervan.

Ik ben ervan overtuigd dat je op deze manier bij bedrijven de ogen opent en hen de moed geeft om toch verder te doen, eens ze weten waar ze verandering moeten aanbrengen.
Maar wat met de bedrijven die de crisis wel lijken te overleven, maar toch even opleidingen on hold zetten omdat ze de riem liever wat aanspannen?
Uit ervaring weet ik dat deze bedrijven wel willen investeren in opleidingen, maar ze mogen niet te veel tijd in beslag nemen, niet te veel kosten en ze moeten het bedrijf op termijn geld besparen of opleveren.
Voor zulke bedrijven ontwikkelden we kortere opleidingen. De bedrijfsleider is zijn werknemer niet enkele dagen kwijt maar bijvoorbeeld maar één dag. De cursist werkt zich via een online voortraject al in en kan na de training rekenen op opvolgingsmomenten waar hij persoonlijk verder wordt gecoacht.
Deze investering hoeft financieel geen pijn te doen. We helpen het bedrijf meezoeken naar subsidies om de opleidingen te ‘sponsoren’. Heel veel bedrijfsleiders weten vaak niet waarvan ze gebruik kunnen maken.
We helpen hen ook om de remmende factoren in hun bedrijfsvoering op te sporen: slechte attitudes wegwerken, nieuwe vaardigheden aanleren, leidinggevenden coachen …
Om aan te tonen wat een training zou moeten opbrengen, gebruiken wij het evaluatiemodel van Kirkpatrick/Philips. Zo hebben de bedrijven op voorhand een goed beeld van wat de nieuwe kennis en de gedragsverandering op de ROI kan teweegbrengen. Na de training, het assessment of de consultingopdracht bekijken we of we het vooropgestelde doel bereikten.

Een duidelijke visie, als je het mij vraagt, maar hoe giet je dit nu in een ‘opleidingsvorm’?
We ontwikkelden een aantal nieuwe diensten buiten onze standaardopleidingen.

Zo heb je het ‘B-Plan’, waar de B staat voor boost.
Dat is waar we met een meerhoofdige contractant tijdelijk extra competentie aan het bedrijf schenken zodat het terug op de kaart komt.
Het ‘Sales and Marketing Assessment and Improvement Plan’ is een manier van trainen waarbij de bedrijven hun eigen klanten vragen om mee te werken tijdens de opleidingen op maat. Tijdens rollenspelen met de klant leren de (sales)werknemers nieuwe skills aan. Ervaring leert ons dat klanten hier heel gemakkelijk voor openstaan.
Met de ‘Speedtraining voor managers’ leren we bedrijfsleiders op drie uur een welbepaalde competentie aan. Dit gebeurt via persoonlijke coaching en een helpdesk nadien.
En dan kunnen we ook de actuele vaardigheden en bedrijfscompetenties onder de loep nemen om deze daarna naar het gewenste niveau te upgraden.
Het thuiswerken moeten we uiteraard ook de nodige aandacht  schenken. Daarvoor werkten we ondertussen opleidingen uit zoals time-management voor thuiswerkers, online vergaderen, prospects online benaderen …

En daar zijn allemaal subsidies voor?
Meer dan men denkt.
De kmo-portefeuille is bij de meeste bedrijven wel gekend, maar de werkbaarheidscheques bv niet. Die werden door corona zelfs uitgebreid. Wij werken samen met een ‘premiejager’ die voor onze klanten de gepaste subsidies uitzoekt.

Ik ben er zeker van dat je met Z-A Opleidingsmakelaar heel wat kan betekenen voor bedrijven die het nu even moeilijk hebben.
Wat moeten geïnteresseerden doen?

Ze mogen me bellen op 0478 999 629 of mailen op jean-claude.laurent@opleidingsmakelaar.be om een afspraak te regelen, waar ik dit alles meer in detail kan uitleggen. Geheel vrijblijvend uiteraard.
www.opleidingsmakelaar.be